Direct naar content

De Impact van Hindostaanse Migratie

Nieuws

Bijeenkomst over de Impact van Hindostaanse Migratie in Nederland

Op 21 juni 2024 stond de provincie stil bij dit belangrijke onderdeel van onze geschiedenis met een bijeenkomst in het provinciehuis. Carina van Eck en Luciano Dundas waren aanwezig namens het Ombudskantoor en Discriminatie.nl Den Haag, om deze betekenisvolle dag mee te beleven en de dialoog voort te zetten.

Na de afschaffing van de slavernij emigreerden tussen 1873 en 1916 ruim 34.000 Hindostanen uit Brits-Indië naar Suriname. Deze migranten tekenden — vaak onder valse voorwendselen — een contract van vijf jaar om onder zware omstandigheden op de plantages te werken. Veel van hun nakomelingen zijn rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland gekomen, waarbij een groot aantal zich in Zuid-Holland vestigde. In Den Haag is bijvoorbeeld één op de tien inwoners van Hindostaanse afkomst.

Carina van Eck Gemeentelijke Ombudsman Den Haag en bestuurder Discriminatie.nl aanwezig bij bijeenkomst over impact Hindostaanse migratie

De middag werd geopend door gedeputeerde Frederik Zevenbergen en statenlid Vinesh Lalta. Keynote speaker dr. Jaswina Elahi, cultuurwetenschapper en co-auteur van Ongezien, ongehoord, Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis, gaf een inspirerende lezing. Daarnaast deelde Frank Kanhai zijn persoonlijke verhaal over zijn aankomst in Nederland vanuit Suriname als 12-jarige, zoals te zien is in de documentaire Brieven aan de Achterblijvers.

Heb jij discriminatie ervaren of waargenomen? Meld het wél. Samen kunnen we een inclusievere samenleving bevorderen. Discriminatie.nl/DenHaag/

Kom je er niet uit met een klacht bij de Gemeente Den Haag? Meld het bij de Ombudsman. Dan kijken wij samen of, en zo ja hoe, we je verder kunnen helpen.