Direct naar content

Den Haag steunt de lancering mensenrechtenvlag

Nieuws

Vandaag, op 10 december lanceert de Landelijke vereniging van Anti-discriminatie Voorzieningen in Nederland, Discriminatie.nl, de Mensenrechtenvlag. Op deze dag, tevens de Internationale Dag van de Mensenrechten, staan wij stil bij het 75-jarig jubileum van de Verenigde Naties (VN). Eén van de belangrijkste doelen van de VN is het beschermen en verbeteren van de mensenrechten. Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie, ook in ons veilige, democratische Nederland.

Ontwerp

Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde en legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt. Het benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. De mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde (groen), de lucht (blauw) en een plek onder de zon (geel). En hoe verschillend we ook kunnen zijn, qua uiterlijk: we hebben allemaal DNA (gele wokkel).  Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.

Den Haag, stad van Vrede en Recht

Juist in tijden waarin de aandacht voor racisme en discriminatie in de wereld toeneemt, mensen opstaan tegen onrecht en verdeeldheid in de samenleving soms zelfs toeneemt, benadrukt deze vlag saamhorigheid en verbinding. Het onderstreept de waarde van mensenrechten. Waarden die naadloos passen bij de stad van Vrede en Recht. Een reden voor de Gemeente Den Haag en de antidiscriminatie voorziening Den Haag Meldt om dit initiatief samen te steunen. Wethouder Bert van Alphen en de gemeentelijke ombudsman Addie Stehouwer hijsen daarom vandaag de Mensenrechtenvlag bij de hoofdingang van het Stadhuis aan het Spui.