Direct naar content

Uit de Wmo gefietst

Een kleine aanrijding met haar fiets dreigt grote gevolgen te hebben voor mevrouw X. Zelf houdt ze er gelukkig weinig aan over, maar de fiets is beschadigd geraakt. Mevrouw is een vitale dame op leeftijd, die graag actief blijft. Al zes jaar rijdt ze op de elektrische fiets en blijft – ondanks verlies aan spierkracht – zo toch mobiel. Ze heeft de e-bike in bruikleen van de gemeente als een Wmo-voorziening. Maar de fietsenmaker vertelt haar nu dat repareren geen zin meer heeft, gezien de schade en algehele slijtage. Hij keurt de fiets af.

Mevrouw schrikt als ze hoort dat de elektrische fiets al een tijd niet meer in het Wmo-pakket zit. Geldt dat ook voor cliënten die al een fiets hebben? Ze vraagt de ombudsman naar haar zaak te kijken. De gemeente geeft alleen nog een vergoeding voor voorzieningen die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een beperking. Elektrische fietsen vallen daar niet onder. Ze zijn algemeen verkrijgbaar en inmiddels ingeburgerd bij jong en oud. Wel onder de Wmo valt bijvoorbeeld een speciale driewielfiets voor mensen die moeilijk hun evenwicht op een tweewieler kunnen houden.

Van de ene op de andere dag zit mevrouw zonder vervoermiddel, wat grote impact heeft op haar sociale leven. Ze heeft niet het inkomen om een nieuwe e-bike aan te schaffen. Als de gemeente haar op tijd had geïnformeerd over de gewijzigde regels, dan had ze ervoor kunnen sparen. De ombudsman vraagt de gemeente om nog eens goed naar de situatie te kijken.

Een consulent maakt een afspraak en oordeelt dat mevrouw bij wijze van uitzondering opnieuw een elektrische fiets in bruikleen krijgt. Mevrouw is uiteraard enorm blij met deze coulante opstelling. De ombudsman adviseert de gemeente om cliënten voortaan te informeren over voor hen belangrijke wijzigingen in het Wmo-pakket, zodat ze zich erop kunnen voorbereiden.

Stadskrant 1 / 29-01-2020

Stilte na het zagen

Hagenaars zijn gehecht aan het groen in hun straat. Daarom doet het pijn als bomen gekapt gaan worden vanwege ouderdom, ziekte of welke reden dan…

Lees verderOp de pagina Stilte na het zagen

Dertig boetes retour

Dertig foutparkeerders hebben ten onrechte een boete gekregen. Niet zij, maar de gemeente zat fout. De boetes zijn inmiddels terugbetaald en dat is te danken…

Lees verderOp de pagina Dertig boetes retour