Direct naar content

Week van de Rechten van de Mens 2024

Nieuws

Week van de Rechten van de Mens Ombudsman Den Haag & Discriminatie.nl Den Haag

Toegankelijkheid, armoede en discriminatie in Den Haag 

Hoe kunnen we discriminatie voorkomen en zorgen dat iedereen mee kan doen? En: waar raken mensenrechten de dienstverlening van de gemeente? Tijdens de “Week van de Mensenrechten 2024” richten we ons op een aantal urgente thema’s: toegankelijkheid voor mensen met een beperking, lhbti+ acceptatie, en armoede. Ontdek hoe Discriminatie.nl Den Haag en de Ombudsman Den Haag – samen met partners – zich inzetten voor een meer inclusieve stad – en wat je zelf kunt doen.

Welke belemmeringen ondervinden mensen met een beperking nog steeds in het dagelijkse leven? Hoe toegankelijk zijn de regelingen tegen armoede, schulden en dakloosheid? Kan iedereen zichzelf zijn en kun je echt vrij kiezen van wie je houdt? 

Mensenrechten in het hier en nu 

Op drie december is de internationale dag om aandacht te vragen voor de rechten van mensen met een chronische ziekte of beperking en de drempels die zij nog steeds ervaren om mee te kunnen doen. Op 9 december is dit jaar Paarse Vrijdag, die dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor het recht dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en, dat je vrij kan bepalen van wie je houdt.  

Op 10 december is de Internationale Mensenrechtendag. Overal ter wereld wordt er op deze dag aandacht besteed aan het belang van van de basisrechten die nodig zijn voor een menswaardig bestaan voor iedereen. En dat geldt niet alleen voor mensen in moeilijke situaties ver weg, maar juist ook hier in de stad.  

Mensenrechten hebben immers ook betekenis in het hier en nu en dicht bij huis.  

De rechten die in de Verklaring van de Rechten van de Mens zijn opgenomen gaan over vrijheid, gelijkheid, een veilige woonplek, vrijheid van denken, en de vrijheid om jezelf te uiten. Maar ook basisrechten zoals bestaanszekerheid, voedsel en onderdak, onderwijs en om te gaan en staan waar je wilt. 

Wat gebeurt er in de Week van de Mensenrechten? 

Ombudsman Den Haag en Leidschendam-Voorburg en Discriminatie.nl/Den Haag richten in de week van 3 tot en met 10 december specifiek de aandacht op de ‘Week van de Mensenrechten’ voor iedereen in de stad.  

We richten met name de schijnwerpers op urgente vragen zoals: Kan iedereen wel echt meedoen? Hoe toegankelijk is de stad voor mensen met een beperking en welke belemmeringen ondervinden mensen met een beperking nog steeds in het dagelijkse leven? Hoe toegankelijk zijn de regelingen tegen armoede, schulden en dakloosheid? Kan iedereen zichzelf zijn en kun je echt vrij kiezen van wie je houdt? 

Tijdens de week zijn er verschillende activiteiten, waaronder: 

 

1. Podcast–serie vanuit Discriminatie.nl Den Haag:

Mensenrechten in het hier en nu

Mensenrechten in het hier en nu: gesprekken over toegankelijkheid en armoede.
Tweedelige podcastserie van Discriminatie.nl Den Haag, in het kader van de ‘Week van de Rechten van de Mens’. Over mensenrechten en hun betekenis in het hier en nu, en dichtbij huis. Met de focus op armoede en toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Discriminatie.nl Den Haag is de Haagse antidiscriminatievoorziening (ADV). Carina van Eck, de directeur en de gemeentelijke ombudsman van Den Haag en Leidschendam-Voorburg, gaat telkens in gesprek over een maatschappelijk thema dat ze terugziet in de verhalen en levens van mensen die een melding maken.  

Luister naar de verhalen van mensen die dagelijks tegen de beperkingen van systemen aanlopen, en hoor wat voor oplossingen zij nodig hebben. In gesprek met Hizir Cengiz, schrijver, podcast-host, en journalist – en Carina van Eck, Ombudsman voor Den Haag en Leidschendam-Voorburg, en bestuurder van Discriminatie.nl Den Haag.
 

Podcast Week Rechten van de Mens Ombudsman & Discriminatie.nl Den Haag
Aflevering 1: Toegankelijkheid – Hoe inclusief is Den Haag? 

  • Ervaringen van ervaringsdeskundigen en beleidsadviseurs. 

[Beluister de volledige aflevering op Spotify/Apple/jouw favoriete audio platform – link hieronder te vinden.] 

Podcast Week Rechten van de Mens Discriminatie.nl & Ombudsman Den Haag thema Armoede

Aflevering 2: Armoede en dakloosheid – Wat werkt wel, en wat niet? 

  • Verhalen van ouders, jongeren en organisaties die armoede bestrijden. 

[Beluister de volledige aflevering op Spotify/Apple/jouw favoriete audio platform – link hieronder te vinden.

Beluister de podcast op jouw favoriete audio platform:

 

2. Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

(Een “Goed Gesprek” met Voorall)

Het VN-verdrag Handicap: Wat betekent dat voor Den Haag?
Onlangs tikte de VN middels een rapport Den Haag op de vingers over de naleving van het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking. Tijdens een “Goed Gesprek”, op 2 december, (georganiseerd door Voorall, belangenorganisatie voor Hagenaars met een handicap of chronische ziekte) bespreken we hoe Den Haag werkt aan betere toegankelijkheid en welke stappen nog nodig zijn. 

De belangrijkste vragen: 

  • Hoe staat het met de inclusieagenda van Den Haag? 
  • Welke kritiek uit het VN-rapport omtrent de naleving van het verdrag vraagt om directe actie? 

“Inclusie gaat over gelijke kansen, niet over aanpassingen als gunst.” 

Bij dit gesprek zullen naast Ombudsman Carina van Eck ook wethouder Robert Barker, Fatima Belkasmi van toegankelijke stad en Thijs Hardick van IederIn aanschuiven.   

 

3. Armoede en mensenrechten: een uitdaging voor Den Haag

Armoede raakt de kern van mensenrechten
In onze speciale aflevering van “OmbudsAlarm” op maandag 2 december bespraken we de uitdagingen van dakloosheid en inkomensregelingen in Den Haag. Wat zijn de ervaringen van mensen die afhankelijk zijn van gemeentelijke hulp, en waar kan het beter? 

 

  • Of bekijk de video: 

Gemeentelijk Ombudsman Carina van Eck over Toegankelijkheid tijdens het OmbudsAlarm van 2 dember, Den Haag FM

 

4. Mensenrechten en discriminatie: wat kun je zelf doen?

De internationaal geldende Mensenrechten garanderen onder andere het recht op bescherming door de overheid én gelijke behandeling. Deze rechten gelden voor iedereen, inclusief mensen met een beperking en mensen die in armoede leven. Overheden hebben de verplichting om ervoor te zorgen dat niemand wordt achtergesteld en dat iedereen toegang heeft tot noodzakelijke ondersteuning en diensten. 

Mensenrechten zijn voor iedereen, maar niet iedereen weet wat hun rechten zijn. Of hoe ze hulp kunnen vinden als ze vastlopen. Daarom staan we stil bij hoe wij kunnen bijdragen aan gelijke behandeling en toegang tot hulp. 

 

Ook problemen met de gemeente, jeugdzorg, of met discriminatie? 

Heb je klachten over de gemeente of jeugdzorg en kom je er niet uit? Neem contact op met de Gemeentelijke ombudsman, Carina van Eck of de Jeugdombudsman. Heb je te maken met discriminatie of ben je er getuige van? Meld het wél, bij discriminatie.nl/DenHaag. 

Neem contact op met de (Jeugd)ombudsman of Discriminatie.nl Den Haag 

Loop je vast in je contact met of klacht bij de gemeente? Meld dit dan bij de gemeentelijke ombudsman. Ga naar ombudsman.denhaag.nl. 

Loop je als jongere of als ouder/verzorger vast bij de gemeente? Heb je problemen in de jeugdhulp of kun je niet naar school? Dan kan je bij de Jeugdombudsman terecht. Ga naar jeugdombudsman.denhaag.nl. 

Mailen
Met de (jeugd)ombudsman of voor een melding van discriminatie kan ook, via: 

Bellen of langskomen
Je kunt ons ook telefonisch bereiken, via 070 – 752 8200 (iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur). 

Liever langskomen? Er is iedere dinsdag een inloopspreekuur in een bibliotheek in Den Haag. Kijk op onze website voor de actuele tijden en locaties. 

Meer informatie? 

www.ombudsman.denhaag.nl 

www.jeugdombudsman.denhaag.nl 

www.discriminatie.nl/denhaag