Keti Koti 2024 in Den Haag
Carina van Eck was dit jaar vanuit haar functie als Gemeentelijke ombudsman én bestuurder van Discriminatie.nl Den Haag aanwezig bij de herdenking en kranslegging in verband…
Nieuws
In Den Haag is de lokale Antidiscriminatievoorziening (ADV), Discriminatie.nl Den Haag – onderdeel van de landelijke vereniging Discriminatie.nl – ondergebracht bij het Ombudskantoor. Gemeentelijke ombudsman Carina van Eck is dan ook bestuurder van deze ADV. Het onderstaande bericht werd eerder gepubliceerd op www.discriminatie.nl/DenHaag, en heeft directe invloed op de capaciteit en werking van ons Ombudskantoor.
In 2023 ontving Discriminatie.nl Den Haag 290 meldingen van discriminatie, een stijging van 36% ten opzichte van 2022. Voor 2024 lijkt het aantal meldingen zelfs af te stevenen op een verdubbeling. Deze cijfers tonen aan dat onze inspanningen om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van Discriminatie.nl Den Haag te vergroten, vruchten afwerpen. Maar met dit succes komt ook een groeiende druk op onze dienstverlening.
Discriminatie.nl Den Haag is er voor alle Haagse inwoners die te maken krijgen met discriminatie op basis van geslacht, afkomst, huidskleur, nationaliteit, geloofsovertuiging, leeftijd, en meer. De stijging van het aantal meldingen – 290 in 2023, een toename van 36% ten opzichte van 2022 – toont aan dat onze inspanningen om zichtbaarder en toegankelijker te zijn, werken. Voor 2024 lijkt het aantal meldingen zelfs af te stevenen op een verdubbeling. Dat benadrukt het belang van onze dienstverlening nog verder.
Met onze uitgebreide inloopspreekuren in bibliotheken, veelvuldige en kennelijk erg herkenbare zichtbaarheid op digitale abri’s in de binnenstad, en met grotere online aanwezigheid, hebben we ervoor gezorgd dat steeds meer inwoners ons weten te vinden.
Daarnaast hebben we ingezet op meer herkenning en bereik met pop-up spreekuren op diverse locaties. En met aanwezigheid op diverse evenementen zoals op 21 maart (Internationale Dag tegen Racisme), 30 juni (Kranslegging rondom de Herdenking van de Afschaffing van de Trans-Atlantische Slavernij) en 1 juli (Keti Koti, viering van de afschaffing van de Trans-Atlantische Slavernij). Maar ook met onze bijdrage in initiatieven als de Haagsche Aanpak Gelijke Stagekansen.
De toename in meldingen is zowel een zorg als een succes: het laat zien dat er nog steeds veel problemen zijn, maar ook dat onze aanpak effect heeft.
Het jaarverslag 2023 van Den Haag Meldt/Discriminatie.nl Den Haag laat zien dat het aantal meldingen vooral is toegenomen op de gronden afkomst/huidskleur, godsdienst (waaronder met name Islam), geslacht (waaronder transgender) en handicap of chronische ziekte. Deze meldingen geven ons een beter inzicht in de aard en omvang van discriminatie in de stad.
Toch realiseren we ons dat het aantal meldingen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is. Dit weten we uit onderzoek zowel als uit dagelijkse gesprekken met burgers, partners, en belangenorganisaties.
Waarom heeft het melden van discriminatie zin? Zoals blijkt uit onze ervaring, kan het melden van discriminatie op verschillende manieren impact hebben:
“Ik vind het gewoon heel fijn dat ik mijn verhaal kon doen.”
Met de stijging van het aantal meldingen wordt duidelijk hoe belangrijk het is om te blijven investeren in een sterke en toegankelijke anti-discriminatievoorziening. Onze compacte organisatie van slechts 4 FTE (full-time medewerkers) zet zich dagelijks in om iedere melding zorgvuldig te behandelen en Haagse inwoners te ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie.
Het is van cruciaal belang dat we deze dienstverlening op peil houden, zodat iedereen in Den Haag de kans krijgt om gehoord te worden en de hulp te krijgen die zij nodig hebben. Vóór gelijke behandeling, tegen discriminatie.
Heb jij te maken met discriminatie, of ben je er getuige van?
Meld het wél op Discriminatie.nl Den Haag.
Deel deze pagina